Поль Бокюз: друга річниця смерті відомого шеф-кухара -

20 січня 2020

Сьогодні світ кулінарії з сумом згадує видатного французького шеф-кухаря ХХ століття Поля Бокюза. Рівно два роки тому Поль Бокюз помер від хвороби Паркінсона у віці 92 років. Цікаві історії з життя Поля Бокюза та його шлях у світі кулінарії у матеріалі Смачно 24

Поль Бокюз народився 11 лютого 1926 року в Коллонж-о-Мон-д'Ор поблизу Ліона. Хист до кулінарії був у Бокюза в крові ще з дитинства, адже його родичі починаючи з ХVII століття були кухарями та володіли власним закладом харчування. Династія Бокюзів почала своє існування з прапрабабусі Поля, яка утримувала невелику мельницю, що згодом переросла у харчевню. З середини ХVIII століття заклад набув великої популярності, його відвідували багато селян та човнярів. 

Заклад Бокюзів існував понад сто років, зруйнували його під час будування дороги Париж – Марсель. Родичі Бокюза продовжили свій ресторанний бізнес поблизу ріки Саон. У 1921 році дід Бокюза, Жозеф, продав сімейний ресторан разом з правом використання фамільного бренду “Ресторан Бокюз”. Подейкують, що саме ревнощі призвели до таких кардинальних дій чоловіка, адже його жінка була надзвичайно талановитою кухаркою та красивої вроди молодицею. Син Жозефа, Жорж Бокюз, вирішив відновити сімейну справу та щоб відкрити свій власний ресторан, хлопець навчався та працював у найкращих закладах Ліона.

Поль Бокюз в процесі приготування страви

Поль Бокюз обрав для себе новий шлях у світі кулінарії та у 15 років вирішив не навчатись кулінарної майстерності у свого батька, а стати учнем у Клода Маре. У ліонському ресторані Soierie під керівництвом Маре, Бокюз відповідав за закупку свіжих морепродуктів, в той час його ще не допускали до готування. У 1941 році війна перервала навчання Поля Бокюза та він пішов добровольцем на фронт. По закінченні війни Бокюз продовжив улюблену справу та повернувся в ресторан La Mere Brasier, він доглядав за садом, доїв корів, мив посуд та навчався кулінарним хитрощам.

Через кілька років Бокюз продовжує своє навчання у засновника “нової французької кухні” видатного Фернана Пуана, якого вважають батьком сучасної французької кухні. Саме у Пуана, Бокюз опанував приготування легких соусів з використанням мініатюрних овочів.

Поль Бокюз – французький шеф-кухар

Сповнений нових ідей та з торбинкою цінних гастрономічних знань, 35-річний Бокюз повертається додому та відкриває свій власний перший ресторан. Через рік Поль Бокюз отримує свою першу зірку Мішлен. В 1965 році легендарний французький шеф-кухар здобуває третю зірку Мішлен та піднімається на вершину слави кулінарного світу. Згодом викупляє сімейний бізнес та ім’я, яке продав його дід Жозеф.

Поль Бокюз з дружиною

Справи йдуть вгору та в 1970 році Бокюз разом із іншими метрами французької кухні започатковує зовсім нову кухню, де використовує тільки свіжі продукти, зберігаючи їхній природній смак.

У 1975 році Бокюз отримує Орден Почесного Легіону (найвищу нагороду у Франції, яку присуджує президент за військові або цивільні заслуги). На святкуванні цієї події, Бокюз приготував суп з трюфелів, який назвали V.G.E. на честь президента Франції – Валері Жискара д'Естена. Сьогодні, цей суп готують у фірмових закладах метра Бокюза.

Поль Бокюз на кухні ресторану

Поль Бокюз прожив насичене життя: метр відкривав нові ресторани, писав книги, брав участь в телепрограмах і шоу. Бокюз навіть відкрив Інститут Кулінарії! Обід в ресторані Поля Бокюза обійдеться вам у 250 доларів, а столик потрібно замовляти за кілька місяців. Для тих хто не може дозволити собі такий дорогий обід у ресторані Бокюза, легендарний шеф-кухар відкрив мережу брассері у Ліоні. Адже, Бокюз вважав, що саме Ліон є гастрономічною столицею Франції.

Брассері – це різновид французьких кафе, де десятиліттями не змінюється ні інтер'єр, ні меню. У минулому столітті французькі брассері були улюбленим місцем поетів, художників та музикантів. Меню або страва дня часто пишуться на грифельних дошках.

У 1987 році французький шеф-кухар заснував міжнародний кулінарний конкурс «Золотий Бокюз», який й досі вважається найпрестижнішим міжнародним конкурсом високої кухні. У 1989 році відомий французький ресторанний гід «Го-Мійо» присудив Бокюзу звання шеф-кухаря століття. Таке ж звання йому присвоїв і Кулінарний інститут Америки у 2011 році.

Полю Бокюзу присвоїли звання шеф-кухаря століття

Поль Бокюз помер 20 січня 2018 року від хвороби Паркінсона в кімнаті над своїм рестораном «L'Auberge du Pont de Collonges», в якій він народився у 1926 році.

Новини кулінарії