Різдвяна кутя: класичний рецепт -

1 год

4 порції

362 ккал

0 / 5

Кутя – це традиційна основна різдвяна страва, яку готують із вареної пшениці, додаючи мед і мак. Кутя символізує жертву Богові, бо пшениця з медом є сакральною частиною святої вечері. Мак символізує мучеництво, невинно пролиту кров. Мед – символ Божого слова та чистоти.

Кутя – найголовніша страва на столі, з якої заведено починати трапезу. Горщик з кутею має нести господиня.

Для кожного свята існує окремий спосіб приготування. Кутя може бути напіврідкою або розсипчастою, все залежить від кількості рідини. Є три різновиди приготування куті: 

– багата кутя (пісна кутя з різними інгредієнтами, яку готують у Святвечір);

– щедра кутя (перед Новим роком, скоромна страва з додаванням вершкового масла, вершків або молока);

– голодна кутя (на Водохрещення, страва в основному складається із зернової основи і підсолоджувача).

Інгредієнти

для куті
  • Вода

    3 л

  • Волоські горіхи

    1 склянка

  • Родзинки

    2 склянка

  • Курага

    2 ст. л.

  • Мак

    1 склянка

  • Пшенична крупа

    2 склянка

Рецепт приготування

1

Залийте мак окропом. Дайте деякий час настоятися.

2

Мак пропустіть через м'ясорубку чи перетирайте в ступці.

3

Варіть пшеничну крупу в співвідношенні 1:3 до готовності приблизно 20 хвилин.

4

Промийте родзинки, дрібно наріжте горіхи або подрібніть у блендері.

5

Змішайте всі інгредієнти для куті з пшеничної крупи. Перемішуючи, зверху кутю прикрасіть курагою.

Новини кулінарії